De zogenaamde ‘boete’ op vroegpensioen moet worden afgeschaft. Daarvoor pleit FNV-voorzitter Han Busker in het Financieele Dagblad. Door de uitstroom van ouderen kunnen jongeren volgens hem aan het werk worden gehouden.

Door de coronacrisis is de arbeidsmarkt totaal veranderd. Het kabinet moet het coronasteunpakket gebruiken om vroegpensioen zonder boete mogelijk te maken. Door de coronacrisis zijn gedwongen ontslagen onvermijdelijk. Als werknemers zonder fiscale boete voor de werkgever eerder met pensioen kunnen, blijven banen voor jongeren behouden.

Vroegpensioenregelingen zijn op dit moment fiscaal niet aantrekkelijk, behalve voor bepaalde beroepsgroepen. In onder andere de thuiszorg, de vleesverwerkende industrie en de afbouw geldt de vroegpensioen boete niet. Werknemers met deze beroepen die drie jaar van hun AOW verwijderd zijn, kunnen eerder stoppen als zij dit willen. Langer doorwerken is uiteraard ook mogelijk.

Busker verwijst in het artikel ook naar eerdere uitspraken van Minister Hoekstra van Financiën. "De 90 miljard euro waar hij het over had is bij lange na niet bereikt. Niet dat het geld per se op moet, maar er is nog veel te doen."
Verder pleit Busker met andere bonden voor meer geld voor omscholing van ontslagen werknemers. Hiervoor is nu € 50 miljoen gereserveerd. Ook wil de FNV de WW-rechten verruimen voor mensen die zonder werk zitten.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Corona

1

Gerelateerde artikelen