Ikea-merkeigenaar Inter Ikea zal waarschijnlijk tegen het einde van het jaar miljoenen euro's aan Nederlandse achterstallige belastingen moeten betalen. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

De Europese Commissie maakt nu haast om het tweejarige onderzoek naar de Nederlandse rulings uit 2006 en 2011 met Ikea af te ronden. Het in 2017 gestarte onderzoek richt zich op Inter Ikea Systems in Nederland, dat de franchiseactiviteiten van Ikea beheert en alle inkomsten registreert uit de franchisevergoedingen die wereldwijd bij Ikea-winkels worden geïnd.

Geschat wordt dat Ikea met de constructies in zes jaar tijd 1 miljard euro aan belastingen vermeed. In een reactie stelt het meubelconcern dat het bedrijf "belastingen betaalt in overeenstemming met wet- en regelgeving en dat ook in Nederland het juiste bedrag aan belasting is betaald."

De EU-mededingingsautoriteit liet bij de start van het onderzoek weten dat de eerste ruling uit 2006 resulteerde in een verschuiving van een aanzienlijk deel van de franchisewinsten van Inter Ikea naar een Luxemburgse eenheid waar deze niet werd belast. De ruling uit 2011 regelde dat een aanzienlijk deel van de franchisewinsten van het bedrijf na 2011 kon worden overgedragen aan de moedermaatschappij in Liechtenstein. Beide deals vindt de EU ongeoorloofde staatssteun.

Vorige maand nog kreeg Nederland van het Europese gerecht te horen dat de ruling met Starbucks geen ongeoorloofde staatssteun is. De Europese Commissie had meer succes met de zaak tegen de belastingdeal tussen Fiat en Luxemburg.

Bron: Reuters

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

Carrousel: Carrousel

5

Gerelateerde artikelen