De Belastingdienst meldt dat er fouten zitten in de beschikking Werkhervattingskas 2023. Het gaat om beschikkingen waarin een no-riskpolis is verwerkt en om beschikkingen voor eigenrisicodragers WGA en ZW.
No-riskpolis
Volgens een uitspraak van de Hoge Raad vallen meer uitkeringen onder de no-riskpolis dan de Belastingdienst dacht. Hierdoor is het gedifferentieerde premiepercentage Werkhervattingskas (Whk) over 2023 misschien verkeerd berekend voor middelgrote en grote werkgevers.
Het gedifferentieerde premiepercentage Whk 2023 is mogelijk onjuist wanneer de werkgever een werknemer in dienst heeft genomen die minder dan 35% arbeidsongeschikt is en daarom geen WIA-uitkering krijgt. Op grond van de no-riskpolis krijgt deze werknemer bij ziekte een ZW-uitkering en eventueel aansluitend een WIA-uitkering.
Met een no-riskpolis rekent de Belastingdienst de uitkeringslasten niet aan de werkgever toe, waardoor hij geen hogere premie Whk betaalt. Volgens de Hoge Raad geldt de no-riskpolis ook voor ZW-uitkeringen aan een werknemer die:
- met een no-riskpolis in dienst was, en
- ziek uit dienst ging, en
- binnen 5 jaar na de startdatum van de 1e dienstbetrekking voor de 2e keer in dienst kwam, en
- opnieuw ziek uit dienst is gegaan.
De uitspraak kwam voor de Belastingdienst te laat om de gevolgen daarvan mee te nemen in de beschikking 'Gedifferentieerd premiepercentage Whk 2023'. Daarom zijn de ZW-uitkeringen en eventuele WIA-uitkeringen aansluitend aan de 2e dienstbetrekking, aan de werkgever toegerekend als uitkeringslast. Het gaat hierbij om uitkeringen die in 2021 zijn uitbetaald. Hierdoor is het gedifferentieerde premiepercentage Whk bij middelgrote en grote werkgevers mogelijk te hoog vastgesteld.
Werkgevers die denken dat de uitspraak van de Hoge Raad voor hen geldt, kunnen bezwaar maken tegen de beschikking. In de beschikking staat hoe dat moet.
Eigenrisicodragers WGA en ZW
Verder meldt de Belastingdienst nog een fout. Wordt een werkgever per 1 januari 2023 eigenrisicodrager voor de WGA of voor de ZW of eindigt zijn eigenrisicodragerschap per 1 januari 2023, dan heeft hij mogelijk een onjuiste beschikking Whk ontvangen. De werkgever krijgt dan een nieuwe beschikking met het juiste gedifferentieerde premiepercentage Whk voor 2023.
De premiecomponent Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA) of Ziektewet (ZW) is 0 procent voor werkgevers die per 1 januari eigenrisicodrager worden. Voor werkgevers bij wie het eigenriscicodragerschap stopt per 1 januari, geldt voor de WGA of ZW het sectorpercentage of een individueel berekend percentage.
Werkgevers die denken dat hun beschikking niet klopt, maar geen nieuwe ontvangen, kunnen binnen 6 weken bezwaar maken tegen de beschikking.
Bron: Belastingdienst
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Premieheffing, Sociale zekerheid ziektekosten, Sociale zekerheid arbeidsongeschiktheid