Frankrijk introduceert een belasting voor grote techbedrijven. Google, Apple, Facebook en Amazon en andere grote techbedrijven, moeten met terugwerkende kracht vanaf begin dit jaar een omzetbelasting van 3 procent betalen.

Dat maakte de Franse minister van financiën Bruno Le Maire bekend in een interview met de Le Parisien. Hij zei te verwachten dat het ongeveer een half miljard euro gaat opleveren voor de Franse staatskas. De belasting geldt alleen voor techbedrijven die wereldwijd minimaal 750 miljoen euro omzet maken en in Frankrijk voor minimaal 25 miljoen euro aan producten of diensten verkopen. De Franse regering bespreekt woensdag het plan.

Le Maire kondigde de belasting in december al aan maar zei toen nog tot maart te willen wachten op de Europese Unie om zo met een gezamenlijke belastingheffing te komen. Nu die er nog niet is, wordt de Franse minister ongeduldig en gaat op eigen houtje beginnen. Het is volgens hem 'een kwestie van fiscale gerechtigheid’.

Ook het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië hebben plannen met een eigen belasting voor techbedrijven. In Brussel wordt ook gekeken naar een Europese aanpak. Maar ook op wereldwijd niveau wordt, via de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), gewerkt aan een plan. Dat zou echter pas volgend jaar in moeten gaan.

Er zijn meerdere landen die niet gaan wachten op een Europese regeling en, in navolging van Frankrijk, een belasting willen gaan heffen over de online winsten van de grote techbedrijven. Daaronder vallen landen als Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Bron: ANP/Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

1

Gerelateerde artikelen