Frankrijk heeft aangekondigd om de grote techbedrijven, zoals Google, Amazon, Facebook en Apple, al vanaf 1 januari 2019 te gaan belasten met een nieuwe belasting op digitale diensten. Frankrijk wacht hiermee niet op de invoering van de digitale dienstenbelasting in de Europese Unie.

De Franse belastingheffing gaat zelfs verder dan de voorgestelde Europese richtlijn. Er zal niet alleen belasting worden geheven over de omzet van specifieke digitale diensten, maar ook over reclame-inkomsten en verkoop van persoonlijke gegevens. De Europese Commissie praat in maart 2019 verder over de invoering van de belasting op digitale diensten. De verwachting is dat de Europese digitale dienstenbelasting op zijn vroegst ingaat op 1 januari 2022.

De versnelde invoering van de belasting is deels te danken aan de protesten van de ‘gele hesjes’. De Franse Overheid wil hiermee de gele hesjes tegemoet komen door meer belasting te gaan heffen van de grote internationale bedrijven. De verwachte opbrengst bedraagt in het eerste jaar € 500 miljoen.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

6

Gerelateerde artikelen