In navolging van Frankrijk heeft Oostenrijk nu ook aangekondigd om belasting te gaan heffen over de online winsten van de grote techbedrijven, zoals Google, Facebook en Amazon. Dat heeft de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz bekend gemaakt. Oostenrijk wacht hiermee net als Frankrijk niet op de invoering van de digitale dienstenbelasting in de Europese Unie, zie ook het eerdere bericht op TaxLive.

Het percentage van de belastingheffing over digitale winsten in Oostenrijk bedraagt 3 procent. Alleen bedrijven met een omzet hoger dan 750 miljoen euro moeten deze belasting betalen. Techbedrijven betalen nu alleen belasting in het land waar het hoofdkantoor is gevestigd. Daarom kiezen zij vaak voor een land met een gunstig belastingklimaat.

In december 2018 stemde het Europese Parlement in met de digitale dienstenbelasting, maar de Raad van Ministers lijkt het voorstel niet unaniem te steunen. Onder meer Ierland ligt dwars, omdat daar veel techbedrijven gevestigd zijn. Zonder unaniem akkoord wordt de belasting niet ingevoerd.

De Europese Commissie praat in maart 2019 verder over de invoering van de belasting op digitale diensten.

Bron: Redactie TaxLive/NU.nl

Informatiesoort: Nieuws, VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen

20

Gerelateerde artikelen