Een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep op 1 juni 2022 leidde tot een wijziging rond de compensatieregeling transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Werkgevers die recht hadden op deze compensatie kunnen deze aanvraag echter niet opnieuw indienen, zo blijkt uit een bericht van het UWV.

De compensatie transitievergoeding is bedoeld voor werkgevers in de volgende situaties. Als een werkgever een werknemer ontslaat of zijn contract niet verlengt, dan heeft deze werknemer recht op een transitievergoeding. In sommige situaties kan de werkgever compensatie krijgen voor de betaalde vergoeding. Dit geldt bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid of bedrijfsbeëindiging. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid kon de werkgever met terugwerkende kracht compensatie aanvragen voor dienstverbanden die waren geëindigd op of na 1 juli 2015.

Sommige werkgevers kregen geen compensatie. Werknemers hadden wel recht op een transitievergoeding als de verplichte termijn van loondoorbetaling bij ziekte (2 jaar of 104 weken) vóór 1 juli 2015 was verstreken en het dienstverband op of na 1 juli 2015 was beëindigd. Maar werkgevers die een transitievergoeding hadden betaald, kregen in deze situatie geen compensatie voor de vergoeding.

Uitspraak CRvB

De Centrale Raad van Beroep heeft op 1 juni 2022 bepaald dat werkgevers wel recht hebben op compensatie van de transitievergoeding als de verplichte termijn van loondoorbetaling bij ziekte vóór 1 juli 2015 was verstreken.

Het UWV meldt nu dat beslissingen in het verleden niet meer wijzigen door deze uitspraak. Het gaat om beslissingen op aanvragen waarin is gesteld dat de werkgever recht had op compensatie maar dat deze compensatie niet wordt uitbetaald. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft besloten dat het UWV herhaalde aanvragen niet opnieuw mag beoordelen.

Werkgevers die nog niet eerder een aanvraag hebben ingediend en langer dan 6 maanden geleden de volledige transitievergoeding hebben betaald, vissen ook achter het net. Een nieuwe aanvraag is te laat, omdat de aanvraagtermijn inmiddels is verstreken.

Bron: UWV

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

90

Gerelateerde artikelen