Nederlandse ondernemers moeten de steun die ze kregen tijdens de NOW 1-periode wellicht gaan terugbetalen, omdat hun accountants de deadline niet gaan halen. Op 31 oktober moeten de goedkeurende verklaringen van de accountants binnen zijn, maar door de enorme berg werk die ze eraan hebben, zal dit waarschijnlijk niet voor al hun klanten kunnen worden gehaald. Dat blijkt uit navraag van BNR Nieuwsradio bij accountantskantoren PwC en Deloitte en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Bijna 140.000 bedrijven vroegen in de eerste NOW-periode steun aan. Het totaalbedrag dat werd uitgekeerd tijdens die eerste drie maanden, kwam neer op zo’n 8 miljard euro. "We zitten met onze handen in het haar. De deadline nadert en van onze 139 controles zijn er nog maar 30 af", zegt Aram Goudsmit van PwC. Het probleem zit volgens Goudsmit bij de technische kant van de NOW. "Er zijn gewoon heel veel vragen die wij niet kunnen beantwoorden, omdat de antwoorden er niet zijn door de complexiteit. Het is al een drukke periode voor accountants en nu komt dit er ook nog bovenop."

Ook de accountants van Deloitte voelen de tijdsdruk. "We zijn al een tijdje in gesprek met allerlei partijen in de keten om onze rol te kunnen pakken, maar het is echt een flinke uitdaging", stelt Rob Bergmans van het accountantskantoor. PwC hoopt op een snelle oplossing, zodat ondernemers niet in de problemen komen. Goudsmit: "De verwerking van de eerste NOW-periode zorgt nu al voor problemen. Dan moeten we nog vier andere periodes verwerken. Als dit opstapelt, hebben we een probleem", zegt hij op de radio.

Ook het FD besteedde aandacht aan de vastlopende controle.

Bron: FD/BNR

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid werkloosheid, Jaarrekening

Dossiers: Corona

  285
Gerelateerde artikelen