Werknemers van een bedrijf dat via een zogenoemd flitsfaillissement een doorstart maakt, hebben net zo goed recht op bescherming als het personeel van een onderneming die op een normale manier wordt overgenomen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag bepaald.
De uitspraak betreft een zaak die FNV had aangespannen tegen Smallsteps. Dat kinderopvangbedrijf nam in 2014 branchegenoot Estro over, een dag nadat dat bedrijf failliet was gegaan. Voor duizend medewerkers van Estro was na de doorstart geen plaats meer.
 
De rechtbank Midden-Nederland, die de zaak in behandeling heeft, had het Europese hof om hulp gevraagd bij de beoordeling van de zaak. Belangrijkste vraag was daarbij of het personeel bij zo'n snelle doorstart dezelfde rechten geniet als bij een gewone overname, zoals FNV betoogde.
 
De advocaat-generaal bij het Europese hof adviseerde eerder al dat werknemers bij zo'n flitsfaillissement inderdaad recht hebben op bescherming. De rechters volgen dat advies. Over de precieze gevolgen van het vonnis voor het ontslagen Estro-personeel moet een Nederlandse rechter zich buigen.
 
Bij een flitsfaillissement (ook wel pre-pack genoemd) worden al voordat een bedrijf daadwerkelijk failliet wordt verklaard, afspraken gemaakte met een nieuwe eigenaar. Dat gebeurt onder het bewind van het management van het bedrijf en niet van een curator die opereert onder toezicht van een rechtbank.
 
Het hof wijst op Europese regels die voorschrijven dat faillissementsprocedures onder toezicht staan van een bevoegde overheidsinstantie. Omdat in flitsprocedures de curator en de rechter-commissaris feitelijk buitenspel worden gezet, voldoen die volgens de rechters niet aan die richtlijn.
 
FNV reageerde verheugd op het vonnis. ,,Dankzij deze uitspraak is het flitsfaillissement geen aantrekkelijk reorganisatiemiddel meer om op goedkope wijze van personeel en arbeidsvoorwaarden af te komen'', aldus vicevoorzitter Kitty Jong.
 
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

1

Gerelateerde artikelen