Met een paginagrote advertentie in de dagbladen roepen de hoofdredacties van bijna dertig kranten en nieuwsmedia dinsdagmorgen op tot het behoud van onafhankelijke journalistiek. Volgens hen dreigt, "bedoeld of onbedoeld", de nieuwsvoorziening te worden geraakt door het plan om de btw op gedrukte en digitale media te verhogen van 9 naar 21 procent. Ze roepen de Tweede Kamer op bij te sturen, "nu het nog kan".

Volgens de advertentie gaat die btw-verhoging die de formerende partijen willen doorvoeren, grote gevolgen hebben voor lezers. "Mensen met een kleine beurs worden afgesneden van verdiepende journalistiek, met een groeiende nieuwskloof tot gevolg."

Ook zal de btw-stijging volgens hen leiden tot een daling van het aantal abonnementen, met "ingrijpende financiële gevolgen voor redacties". "Zeker kleinere titels en regionale dagbladen zullen geraakt worden", schrijven de hoofdredacties. "Daarmee komt de pluriforme journalistiek in Nederland in zijn geheel onder druk te staan."

"Een verdubbeling van de btw op journalistiek naar het hoogste tarief van heel Europa geeft geen pas. Als het belang van de rechtsstaat echt hoog in het vaandel staat: schrap deze maatregel", schrijven de hoofdredacties.


Bron: advertentie

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

125

Gerelateerde artikelen