NSC-Kamerlid Folkert Idsinga is kandidaat-staatssecretaris Fiscaliteit en Douane, zo bevestigen bronnen aan de NOS. Idsinga was woordvoerder belastingen toen hij eerder voor de VVD in de Tweede Kamer zat. Verder is Nora Achahbar van NSC kandidaat voor de post van staatssecretaris Toeslagen. VVD'er Eelco Heinen wordt zoals verwacht minister van Financiën.

Nora Achahbar was rechter-plaatsvervanger, advocaat en is officier van justitie in Den Haag. NSC-leider Pieter Omtzigt vindt het "pijnlijk" dat ook in het nieuwe kabinet een staatssecretaris nodig is die zich bezighoudt met de afhandeling van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Juist de gedupeerden die het zwaarst getroffen zijn, wachten vaak nog altijd op herstel, benadrukt hij in een Kamerdebat over de kwestie.

In het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB zijn geen gedetailleerde afspraken gemaakt over hoe het verder moet met het toeslagenherstel. Omtzigt zegt dat de toekomstige staatssecretarissen Toeslagen en Rechtsbescherming (ook een NSC-post) daarmee ook de nodige ruimte hebben om met oplossingen te komen.

Idsinga is fiscaal econoom, en was partner bij kantoor Baker McKenzie in Amsterdam, gespecialiseerd in belastingrecht. Hij was van 2015 tot en met 2018 voorzitter van de Raad van Bestuur van dat kantoor. Van maart 2021 tot en met 5 september 2023 was hij fiscaal woordvoerder voor de VVD waarna hij overstapte naar NSC. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor de NSC-motie om het conceptwetsvoorstel box 3 vóór de zomer te behandelen. Die motie werd aangenomen waardoor invoering  van een nieuwe box 3-heffing per 2027 mogelijk blijft.

De beoogd minister van Financiën Heinen was eerder beleidsadviseur bij het ministerie. Heinen is momenteel woordvoerder rijksbegroting, Europees internationaal en monetair beleid en financiële markten voor de VVD.

Bron: NOS/ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

506

Gerelateerde artikelen