In de tweede helft van dit jaar zou het aantal betalingsachterstanden wel eens sterk kunnen toenemen. Dat verwachten bedrijven in een door incassobedrijf Intrum betaald onderzoek. De hoge inflatie, vertragingen in de leveringsketen waardoor de tijd tussen het maken van kosten en het verdienen aan een opdracht langer wordt en stijgende rentetarieven dragen daaraan bij, geven de ondervraagde bedrijven aan.

Meer dan de helft van de bedrijven in Nederland denkt dat de kans op betalingsachterstanden toeneemt. Ongeveer eenzelfde deel denkt dat de hoge inflatie hun groei beperkt en denkt dat ze door die inflatie niet kunnen voldoen aan de looneisen. Ook heeft bijna twee derde steeds meer moeite om hun leveranciers te betalen door de gestegen kosten.

Iets minder dan de helft van de bedrijven zegt er nu slechter voor te staan dan voor de coronapandemie. Tegelijkertijd zeggen twee op de drie bedrijven dat ze door de pandemie beter zijn geworden in het beperken van betalingsachterstanden.

Voor het onderzoek werden tussen januari en april ruim 11.000 bedrijven in 29 Europese landen ondervraagd. Daarvan waren er 500 gevestigd in Nederland.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Insolventierecht, Invordering

  235
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
MUST READ, COLUMNS