Procesinnovatie, richtinggevende uitspraken en kennisnetwerken zijn enkele van de plannen waarmee de Nederlandse gerechtshoven in de toekomst hoogstaand werk willen blijven leveren. Dit staat in de Agenda voor de appelrechtspraak 2020. De hoven hebben deze agenda opgesteld na brede consultatie binnen en buiten de Rechtspraak.
De directe aanleiding voor het opstellen van de Agenda was de veranderende rol van de Hoge Raad (art. 80a RO) waardoor de hoven steeds vaker eindrechter zullen worden. Door nieuwe wetgeving kan de positie van de appelrechtspraak ook onder druk komen staan. Maatschappelijke ontwikkelingen vragen eveneens om een nieuwe kijk op de appelrechtspraak. Met de Agenda voor de appelrechtspraak spelen de hoven hier proactief op in. De hoven hebben hierbij voor het eerst de discussie niet uitsluitend intern gehouden, maar er ook externe partijen bij betrokken, zoals de ketenpartners, ministeries, branche- en beroepsverenigingen. Wetenschappers van het Montaignecentrum van de Universiteit Utrecht zijn nauw bij het project betrokken.
Zaaksdifferentiatie, specialisatie, systeemoverleg, ontsluiting en toegankelijkheid van kennis, maar ook aanscherping van de criteria om een zaak toe te laten tot het hoger beroep zijn voorbeelden van belangrijke middelen om in de toekomst de maatschappelijke taak goed te kunnen vervullen. Hoger beroep biedt de mogelijkheid van herkansing en correctie na een uitspraak in de eerste aanleg. De hoven erkennen het belang van de herkansing en willen deze behouden, maar zullen de controlefunctie verder uitlichten en benadrukken. Dit stelt de appelrechter in staat om meer richting te geven aan rechtsontwikkeling en uniformering van de rechtstoepassing. De Agenda bevat voorstellen die vrij snel opgepakt kunnen worden, maar ook aanbevelingen waarvoor specifieke wetgeving nodig is.
De Agenda wordt op 28 maart aanstaande besproken op het congres ‘Innoverende Hoven'. Naast de raadsheren van de appelcolleges zullen rechters uit de eerste lijn, leden van de Hoge Raad, politici, vertegenwoordigers van procespartijen en van de betrokken ministeries aan het debat deelnemen. Na het congres wordt de Agenda definitief vastgesteld.
Bron: de Rechtspraak
1