De financiële stromen naar belastingparadijzen zijn gedaald van € 38 miljard in 2019 naar € 6 miljard in 2022. De aanpak tegen belastingontwijking lijkt te werken. Dat antwoordt staatssecretaris Van Rij van Financiën op Kamervragen over het bericht van Follow the Money ‘Vervuilende pfas-fabriek Chemours betaalde geen winstbelasting dankzij ‘cynische constructie’'.

De resterende stromen naar belastingparadijzen bestaan voornamelijk uit dividenden en niet-uitgekeerde winsten van ongeveer € 4,8 miljard. Sinds begin 2024 geldt de bronbelasting ook op dividenden naar laagbelastende landen. Bemoedigend is volgens Van Rij dat de financiële stromen niet lijken te worden omgeleid via andere doorstroomlanden zoals Luxemburg, Ierland, Hong Kong, Zwitserland en Singapore, aangezien het totaal van de stromen naar deze categorie landen is gedaald van € 55 miljard in 2019 naar € 46 miljard in 2022.

Vanwege de geheimhoudingsplicht kan de staatssecretaris niet ingaan op individuele fiscale dossiers. Daarom kan hij ook niet zeggen of er een ruling is afgegeven aan Chemours of dat er op een andere manier vooroverleg is geweest. In algemene zin kan het voorkomen dat een bedrijf geen winstbelasting betaalt, terwijl er wel winst is gemaakt, door bijvoorbeeld verliesverrekening. Verder is het principe ‘de vervuiler betaalt’ geen principe in de vennootschapsbelasting.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Bronbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 20 maart

Informatiesoort: VN Vandaag

Focus: Focus

817

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen