Duitse autoriteiten hebben een inval gedaan bij kantoren van de Amerikaanse bank BNY Mellon in Frankfurt. De doorzoekingen hebben te maken met het Duitse onderzoek naar de zogeheten cum/ex-dividendfraude. Bij andere banken zijn eerder invallen gedaan. Ook een aantal huizen van werknemers is doorzocht.

De cum/ex-zwendel kwam in 2017 aan het licht. De fraude bestond uit het heel snel kopen en verkopen van grote pakketten aandelen rond de datum dat dividend wordt uitbetaald. Daarbij werd maar één keer dividendbelasting betaald, maar vroegen zowel verkopers als kopers van de aandelen om een teruggave van die belasting. Op die manier wisten betrokkenen bij de dividendconstructies tussen 2001 en 2016 de Duitse fiscus naar verluidt ruim 55 miljard euro te ontfutselen. Verschillende mensen zijn vanwege het schandaal al aangeklaagd, onder wie bankiers, aandelenhandelaren, advocaten en financiële consultants.

Ongeveer 120 agenten deden mee aan de inval van dinsdag. Eerder dit jaar werden al de Frankfurtse kantoren van de Britse bank Barclays en de Amerikaanse banken Merrill Lynch, Morgan Stanley en JPMorgan Chase doorzocht. In 2019 en 2020 waren er ook invallen bij ABN AMRO in Frankfurt vanwege de zaak.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting

  476
Gerelateerde artikelen