Italië bereidt een nieuwe belasting voor digitale bedrijven voor in zijn begroting voor 2020, omdat het land alternatieve inkomsten zoekt om een geplande verhoging van de omzetbelasting te schrappen. Dat vertellen bronnen dicht bij de coalitie tegen persbureau Reuters.

De heffing zal techreuzen als Google, Facebook en Amazon verplichten om een ​​heffing van 3% te betalen op internettransacties. De regeling zal naar verwachting elk jaar ongeveer 600 miljoen euro opleveren en is van toepassing op bedrijven met een jaarlijkse wereldwijde omzet van ten minste 750 miljoen euro en digitale diensten van meer dan 5,5 miljoen euro in Italië.

Het plan is in grote lijnen in overeenstemming met voorstellen van de in Parijs gevestigde Organisatie voor Economische Samenwerking (OESO), die vorige week regeringen aanspoorde om regels te herzien voor het belasten van bedrijven met een wereldwijde omzet.

Italië en andere EU-lidstaten klagen al lang over de manier waarop Facebook, Google en andere techreuzen enorme winsten in hun land behalen, maar slechts een paar miljoen euro belasting per jaar afdragen. Italië had al eerder, onder de vorige coalitie van de linkse protestpartij Vijfsterrenbeweging en de rechtse Lega, plannen voor een digitale belasting, maar die gingen niet door omdat deze coalitie in augustus van dit jaar uiteenviel.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht

1

Gerelateerde artikelen