De Tweede Kamer wil dat vijandige of ongewenste overnames van belangrijke Nederlandse bedrijven voortaan vooraf tegen het licht worden gehouden. Het kabinet moet daarvoor een plan maken, vindt de Kamer.
Een Kamermeerderheid onder aanvoering van CDA'er Joba van den Berg vroeg het kabinet donderdag te regelen dat een overheidscommissie of minister zulke overnames kan toetsen. Ze wil ,,bedrijven die voor Nederland van nationaal strategisch en vitaal belang'' zijn, beter beschermen.
 
Minister Henk Kamp van Economische Zaken werkt al aan een automatische 'pauzeknop' voor vijandige overnames vanuit het buitenland. De Kamer en de minister zijn het erover eens dat deze verplichte bedenktijd dan wel moet worden gebruikt waarvoor hij is bedoeld: om te kijken of de overname geen vervelende maatschappelijke gevolgen heeft.
 
De Kamer riep Kamp verder op bedrijven zelf meer instrumenten te geven om kopers af te weren. Ook moeten landbouwgronden en infrastructuur beter tegen buitenlandse overnames worden beschermd.
 
Het Binnenhof kijkt met argusogen naar overnames door buitenlandse bedrijven sinds de overnamestrijd om AkzoNobel en een eerder soortgelijk gevecht om Unilever. De top van het Nederlandse bedrijfsleven dringt op beschermingsmaatregelen aan, al klinken ook bezwaren. Vertegenwoordigers van aandeelhouders vrezen dat Nederland zich door zulke maatregelen afsluit van de wereldmarkt.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Ondernemingsrecht

1

Gerelateerde artikelen