De Aegon Bank mag onderscheid maken in nationaliteit door een spaarrekening op te heffen van een man met zowel een Nederlands als Amerikaans paspoort. Dat oordeelt het financiële klachteninstituut Kifid. Het zou voor een kleine bank te bewerkelijk en te duur worden om een systeem in te richten waarmee zij voldoet aan de eisen van de Amerikaanse belastingplicht, de zogenoemde FATCA-regelgeving.

Een onbedoelde Amerikaan is iemand die zowel de Nederlandse als de Amerikaanse nationaliteit heeft, zonder een verdere band te hebben met de VS. Deze groep Amerikanen zijn onderworpen aan de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), een Amerikaanse wet die wereldwijd belastingontduiking door Amerikaans belastingplichtigen bestrijdt. Nederlandse banken moeten op grond van deze wet en afspraken tussen de Nederlandse en Amerikaanse overheid vaststellen of klanten onder deze regelgeving vallen.

De consument in kwestie had een spaarrekening lopen bij de Aegon maar hield zijn betaalrekening bij een andere bank die wel voldoet aan de FATCA-eisen en financiële producten biedt voor onbedoelde Amerikanen.

Hoewel het volgens de Nederlandse wetgeving een bank niet is toegestaan een rekening van een klant te beëindigen louter omdat hij een dubbele nationaliteit heeft, vindt de geschillencommissie van het Kifid dat de bank niet in strijd handelt met de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB). De bank heeft met succes aangetoond dat zij, met het oog op de onredelijk hoge kosten vanwege de FATCA-verplichtingen, voldoet aan artikel 2 lid 1 AWGB waarin staat dat:

"het verbod van onderscheid niet geldt ten aanzien van indirect onderscheid, indien dat onderscheid objectief gerechtvaardigd wordt door een legitiem doel en de middelen voor het bereiken van dat doel passend en noodzakelijk zijn."

De consument had een schadevergoeding geëist van de bank vanwege 'psychisch leed' omdat hem als Nederlands staatsburger rechten zouden worden ontzegd. Ook deze schadevergoeding wijst het Kifid af. De volledige uitspraak is te lezen op de website van het klachteninstituut.

Rechtbank Midden-Nederland kwam recent in een andere zaak tot een ander oordeel. De Volksbank mag de bankrekeningen van een onbedoelde Amerikaan niet sluiten.

Bron: Kifid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Financiële administratie, Internationaal belastingrecht

1

Gerelateerde artikelen