Minister Wopke Hoekstra verwacht dinsdag in de Ecofin-raad met zijn Europese collega's afspraken te maken over de Europese richtlijn e-commerce waardoor het btw-tarief voor digitale publicaties kan dalen. Het dossier werd lang opgehouden door Tsjechië maar dit land is nu om.

Daarmee komt een einde aan de regel dat voor de papieren krant of een papieren boek het verlaagde tarief geldt, dat volgend jaar stijgt van 6 naar 9 procent, terwijl de e-paper en e-book in het hoge tarief van 21 procent vallen.

In de beantwoording van Hoekstra op vragen van de Tweede Kamer over de termijn van de invoering zegt hij:

'Ik wil dit graag snel gaan regelen, maar ik ben ook voor een ordentelijk proces. Van groot belang in dit proces is de fiscale afbakening. Wat valt wel onder elektronische publicaties en wat niet? Mede deze fiscale afbakening bepaalt de uitvoerbaarheid van deze maatregel. Zodra de wetgeving is afgerond en daarmee de fiscale afbakening bekend is, heeft de Belastingdienst ten minste drie maanden nodig om de aanpassingen door te voeren.'

Voordat Nederland het lage btw-tarief kan invoeren moet de Ecofin-raad eerst het dossier voor daadwerkelijke aanname agenderen.

Bron: Ministerie van Financiën

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

Carrousel: Carrousel

0

Gerelateerde artikelen