Volgens Hof Den Bosch kan een belastingplichtige een beroep doen op het gunstigste boetebeleid: het beleid van het jaar van boete-oplegging of van het jaar van de beboetbare gedraging. Het hof bepaalde in een procedure welke versie van het boetebeleid toegepast moet worden als een wijziging in dat beleid ongunstig uitpakt.
Avanzer, het online platform voor de mkb-adviseur, adviseert daarom om bij belastingplichtigen aan wie een boete is opgelegd, altijd te controleren welk boetebeleid is toegepast. Leidt het beleid van het jaar waarop de boete betrekking heeft bijvoorbeeld tot een lagere boete dan mag volgens deze uitspraak een beroep worden gedaan op die lagere boete.
De Belastingdienst kan boetes opleggen indien bijvoorbeeld te laat aangifte wordt gedaan of te laat belasting wordt betaald. Dat zijn de zogenoemde verzuim- en vergrijpboetes. De hoogte van de boete is vastgesteld in de wet, maar kan gematigd worden door de Belastingdienst.
Het matigings- en boetebeleid is vastgelegd in een besluit. Belastingplichtigen mogen op dit besluit vertrouwen. Als de Belastingdienst een te hoge of verkeerde boete oplegt, kan met een beroep op dat boetebeleid die boete vervallen of verminderd worden.
Lees ook het thema Verzuim- en vergrijpboetes: Een kwestie van verschil.
Bron: Avanzer