Er zijn verschillende anti-misbruikbepalingen gericht tegen het plannen met afgewaardeerde vorderingen. In een nieuw fiscaal thema op de Navigator bespreekt specialist Jeroen van Strien de samenloop tussen het vervreemden, kwijtschelden en het omzetten van afgewaardeerde vorderingen en de deelnemingsvrijstelling.

In dit thema spelen twee wetsartikelen uit de vennootschapsbelasting een centrale rol:

  1. Artikel 13ba Wet Vpb 1969: omzetting afgewaardeerde vordering.
  2. Artikel 13b Wet Vpb 1969: vervreemding afgewaardeerde vordering.

Het begrip afwaardering moet ruim worden opgevat voor zowel artikel 13b als voor artikel 13ba. Zo vallen daaronder bijvoorbeeld ook de verkoop van een vordering onder de boekwaarde en het leiden van een valutaverlies. De vervreemding, de omzetting of de kwijtschelding van een afgewaardeerde vordering kan leiden tot acute belastingheffing over het bedrag van de afwaardering, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Lees hier meer over in het nieuwe thema van Jeroen van Strien getiteld De vervreemding, omzetting en kwijtschelding van afgewaardeerde vorderingen in de vennootschapsbelasting.

----------------------

De Navigator van Wolters Kluwer ontsluit haar enorme hoeveelheid aan informatie eveneens via zogeheten thema's: inleidende beschrijvingen van belangrijke fiscale onderwerpen met verwijzingen naar onder meer relevante wetgeving, standaardarresten, modellen en naslagwerken. Een compleet overzicht van alle thema's, gerangschikt op rechtsgebied, staat op een speciale pagina van TaxLive.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws, Navigatornieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

155

Gerelateerde artikelen