Bij de Belastingdienst heerst een cultuur die het voorkomen en melden van misstanden bemoeilijkt. Ambtenaren die kritiek willen uiten zijn beducht dat ze hun loopbaan in gevaar brengen. Het zijn de conclusies van een nog ongepubliceerd rapport, in handen van NRC, dat is opgesteld op verzoek van de Tweede Kamer naar aanleiding van de Toeslagenaffaire.

Medewerkers van de Belastingtelefoon die schrijnende verhalen van burgers doorgeven aan leidinggevenden, krijgen te horen dat "de wet- en regelgeving nou eenmaal zo is". Managers en medewerkers lijken "in gescheiden werelden te leven", aldus het rapport, dat is opgesteld door twee externe juristen. Het rapport werd eind september opgeleverd, maar is nog niet naar de Tweede Kamer verstuurd.

In anderhalf jaar tijd kregen de onderzoekers, zogeheten ‘raadspersonen’, vanuit de Belastingdienst 55 meldingen binnen. Een deel daarvan werd nooit afgerond, waarbij vier melders expliciet zeiden dat ze zich terugtrokken uit vrees voor repercussies. Zelfs sommige hogere leidinggevenden gaven te kennen dat zij zich niet veilig voelden in hun eigen organisatie, zo meldt de krant.

Update 12-10-2021, 11.00 uur
Inmiddels heeft het ministerie van Financiën het rapport gepubliceerd.

Bron: NRC

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Informatiesoort: Nieuws

Carrousel: Carrousel

  304
Gerelateerde artikelen