Uit een analyse van zo'n 27.000 zwartspaarders die gebruikmaakten van de inkeerregeling blijkt dat Zwitserland het belangrijkste belastingparadijs is voor Nederlanders die tot inkeer kwamen. België en Luxemburg waren ook populair. Baarle-Nassau, Bloemendaal en Blaricum zijn gemeenten die relatief veel Nederlandse belastingontduikers herbergen.

Dat meldt de NOS op basis van het onderzoeksverslag van het Centraal Planbureau en de Amerikaanse universiteit Berkeley. De afgelopen eeuw konden Nederlandse belastingontduikers gebruikmaken van verschillende inkeerregelingen. In ruil daarvoor kregen ze geen of een lagere boete. Ze moesten wel alsnog belasting betalen. In 2018 kwam een einde aan de laatste inkeerregeling. De regelingen leverden tussen 2002 en 2018 2,1 miljard euro op aan eerder misgelopen belasting.

Uit het verslag blijkt verder dat driekwart van het inkeergeld van de gewone rijken (10 procent rijkste Nederlanders) kwam en 7 procent van de superrijken (0,01 procent rijkste Nederlanders). Zwartsparen is de afgelopen jaren lastiger geworden, zien de onderzoekers. Door betere uitwisseling van informatie is de Belastingdienst steeds beter geworden in het opsporen van belastingontduiking, zo verklaren zij aan de NOS.

Bron: NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Strafrecht

Carrousel: Carrousel

4

Gerelateerde artikelen