De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet een nieuw besluit nemen waarin hij de melkveehouder alsnog compensatie verleent voor de last die het fosfaatrechtenstelsel op hem legt. Dit heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) beslist.

De melkveehouder begon in 2002 plannen te maken voor uitbreiding van zijn bedrijf, maar de realisatie van een natuurgebied en tegenwerking van de verpachter maakten dat de melkveehouder geen andere keus had dan zijn bedrijf te verplaatsen. Daarvoor heeft hij vanaf 2009 vergunningen verkregen en vanaf 2011 miljoenen geïnvesteerd in grond, gebouwen en productiemiddelen. De invoering van het fosfaatrechtenstelsel, in 2015, was toen nog niet voorzienbaar.

Om deze investeringen te kunnen terugverdienen, moest de melkveehouder meer koeien gaan houden. Door de invoering van het fosfaatrechtenstelsel werd dit onmogelijk en leed zijn bedrijf verlies. De melkveehouder is daarom onevenredig zwaar getroffen door het fosfaatrechtenstelsel, zo stelt het CBb vast. Het ministerie moet aan de boer "ter compensatie van de last een ontheffing van het fosfaatrechtenstelsel verlenen", aldus het college.

De uitspraak heeft nummer ECLI:NL:CBB:2022:649.

Bron: CBb

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht, Ondernemingsrecht

Dossiers: Agro

8

Gerelateerde artikelen