E-bikefabrikant Stella is na jarenlange klandizie bij de De Jong & Laan in zee gegaan met een nieuwe accountant, EY. In het voorlopige jaarverslag van de fabrikant blijkt nu dat er ‘meerdere tekortkomingen en/of hiaten’ in de berekening en afdracht van omzetbelasting zijn. Dat meldt het FD. Stella heeft een ‘aanvullende btw-afdracht’ ingediend die ‘proactief’ is gemeld aan Belastingdienst.

Voor de fietsensector geldt zowel het lage (9 procent) als hoge (21 procent) btw-tarief. Welke van de twee van toepassing is, hangt af van de aard van de diensten die zijn verricht. Bij de verkoop geldt in principe het hoge tarief, bij reparaties het lage. Maar er zijn uitzonderingen. Zo valt het rijklaar maken van een (elektrische) fiets onder het hoge tarief.

Door de toepassing van de juiste regels moet de onderneming, sinds eind 2023 volledig in handen van de investeringsmaatschappij van keukenondernemer Ben Mandemakers, nog € 2 miljoen aan achterstallige omzetbelasting betalen aan de Belastingdienst. Daarnaast is over 2022 het bedrag aan te betalen omzetbelasting meer dan verdubbeld, naar € 8,8 miljoen, aldus de krant

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Jaarrekening, Omzetbelasting

1148

Gerelateerde artikelen