'Hoger opgeleid' is de norm geworden in Nederland. Mensen met een afgeronde hbo- of wo-opleiding zijn inmiddels de grootste groep werknemers. Met een pijnlijk tekort aan middelbaar opgeleiden als keerzijde, schrijft Trouw.
Rob Witjes, arbeidsmarktanalist bij het UWV, pakt de cijfers erbij. In 2007 had nog 30 procent van de werknemers een hbo- of wo-opleiding, in 2021 is dat gestegen naar 42 procent, en daarmee de grootste categorie. "Deze omslag zat er wel aan te komen, en het is intussen vrij geruisloos gebeurd", aldus Witjes.
Het is maar een getal, maar het bevestigt een aantal zeer ingrijpende trends. Ten eerste wordt werk steeds gecompliceerder, waardoor hogere opleidingen nodig zijn. De maatstaf hiervoor is het Isco-systeem, dat de complexiteit van banen met elkaar vergelijkt. "Je ziet in de vacatures geen wereldschokkende verschuivingen per jaar", zegt Witjes, "maar over vijf jaar genomen is er een beweging richting meer complexiteit".
Er is er meer aan de hand. Jongeren sorteren voor op de verwachting dat er in de toekomst meer hoger opgeleiden nodig zijn en kiezen er vaker voor om door te leren.
Bron: Trouw
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Arbeidsrecht