Volgens de Household Energy Price Index (HEPI) nemen Nederlandse overheidsheffingen 50 procent van de gasrekening in beslag. In Duitsland ligt dit aandeel op 23 procent en in het Verenigd Koninkrijk op slechts 8 procent. Volgens energie-expert Koen Kuijper heeft Nederland de hoge gaskosten vooral te danken aan de hoge energiebelasting en btw. Voor elke kubieke meter gas betalen huishoudens 70,5 cent aan overheidsheffingen. Ter vergelijking: de kale gasprijs bedraagt circa 28 cent per kuub.

Alleen in Zweden en Zwitserland betalen consumenten een nog hoger tarief. Onderzoek van Energievergelijk.nl van januari 2024 naar energiekosten in 33 landen toont verder aan dat de belasting op elektriciteit in Nederland relatief laag is, vooral dankzij de vermindering energiebelasting van 631,39 euro (inclusief btw) per jaar.

De elektriciteitsprijs, inclusief belastingen en netbeheerkosten, bedraagt gemiddeld 30,3 cent per kWh, iets boven het Europese gemiddelde van 25 cent per kWh. Ierland en het Verenigd Koninkrijk spannen de kroon met de hoogste stroomprijzen in Europa. Hier wordt respectievelijk 42,8 en 40,7 cent per kWh betaald.

In 2024 bestaat 36 procent van de totale energierekening (gas en elektriciteit) uit energiebelasting en btw. Daarbij is gerekend met een gemiddeld stroom- en gasverbruik. De totale energierekening voor Nederlandse huishoudens zal naar verwachting rond de 2.430 euro liggen, waarvan 875 euro opgaat aan belastingen, zo blijkt uit het onderzoek.

Bron: Energievergelijk.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

1089

Gerelateerde artikelen