Na een onderzoek van de Belgische, Nederlandse en Franse fiscus heeft de Belgische koekjesbakker Lotus Bakeries 320.000 euro vennootschapsbelasting extra moeten afdragen. Het bedrijf heeft ten onrechte winst weggesluisd via een dochteronderneming in Zwitserland, stellen de verschillende belastingdiensten.

Dat meldt het Belgische dagblad De Standaard. Het grootste deel van de brutomarge die in Frankrijk gerealiseerd werd, hevelde het bedrijf ten koste van onder meer de Franse fiscus over naar Lotus Bakeries International und Schweiz in het Zwitserse kanton Zug. Daar geldt een gunstiger fiscaal regime dan in Frankrijk.

De ongeoorloofde 'winstverhuizing' naar Zwitserland kwam aan het licht toen bij het bedrijf uit het Oost-Vlaamse Lembeke grensoverschrijdende controles werden uitgevoerd. Uit de gecontroleerde documenten bleek dat het bedrijf in Frankrijk bijna 15% van de totale omzet haalt. De brutomarge in Frankrijk ging tussen 2012 en 2015 van 5% naar nog maar 0,5%, terwijl in deze periode de omzet van 38 naar 63 miljoen euro toenam.

Lotus Bakeries is het moederbedrijf van Peijnenburg in Nederland en is bekend van zijn speculoos, aldus de krant.

Bron: De Satndaard

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

  255
Gerelateerde artikelen