Nederland versterkt haar positie als ideaal startupklimaat van Europa, dankzij haar lage vennootschapsbelastingtarief en toegankelijkheid in de Europese markt. Hierbij troeft het Duitsland met name af op het interessante belastingklimaat, zo blijkt uit een enquête tijdens The Next Web (TNW) Summit 2022.

Duizenden startups kwamen donderdag bijeen op TNW Summit in Amsterdam, waar onder andere Edward Snowden als keynote spreker aanwezig was. Hoewel Groot-Brittanie lang heer en meester was als startup ecoysteem in Europa, geven de deelnemers van de enquête aan dat het vanwege de Brexit een stuk minder interessant is geworden om de eerste stappen op de Britse markt te zetten.

‘Ik herken dit beeld, ook onder de traditionele MKB’er die de Nederlandse markt toetreedt’, aldus Yuliya Postma, Managing Director van Bolder Launch, dat zich presenteert als startup facilitator op TNW Summit. Ze vervolgt: ' Internationale MKB’ers die zich melden bij Bolder Launch met de plannen om zich te vestigen in Duitsland, zien we regelmatig uitwijken naar Nederland, zodra ze een compleet beeld krijgen van de fiscale consequenties.’

Een van de startups die concrete stappen heeft gezet om een vestiging te starten in Nederland is de Braziliaanse firma Five Validation. De CEO, Silvia Martins, licht toe: 'We hebben de keuze gemaakt ons te vestigen in Nederland vanwege de het feit dat EMA ( European Medicin Agency) zich naar Amsterdam heeft verplaatst, als gevolg van Brexit'.

Peter Brouwers van Breda Startup Awards herkent een duidelijke trend: ‘ Lokale startups laten zich vaak niet beperken door lokale wet- en regelgeving. Die willen graag van start. Maar internationale startups die de Europese markt strategisch willen benaderen, zien Nederland als ideale springplank. Om deze reden zien we steeds vaker dat internationale startups hun eerste stappen in Breda, en andere Nederlandse steden zetten.’

Het TNW Summit vindt plaats tot en met 17 juni 2022 in Amsterdam.

Het volledige enquêterapport is te vinden op: http://netherlands.bolderlaunch.com

Bron: Bolderlaunch

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

19

Gerelateerde artikelen