De kleineondernemersregeling (KOR) wijzigt per 1 januari 2020 van een belastingverminderingsregeling naar een omzetgerelateerde btw-vrijstelling. Wel of niet kiezen voor deelname aan de nieuwe KOR hangt af van de persoonlijke situatie van de ondernemer.

Ondernemers met een omzet tot en met € 20.000 kunnen gebruikmaken van deze nieuwe KOR. Hiermee worden zij vrijgesteld van de btw en hoeven ze geen btw-aangifte meer te doen. Daarnaast kunnen zij de btw die andere ondernemers bij hen in rekening brengen niet meer verrekenen. De KOR levert ondernemers minder administratie op. Deelname aan de KOR geldt voor een periode van minimaal drie jaar of zolang de omzet per kalenderjaar niet boven de € 20.000 uitkomt.

Ondernemers die in aanmerking willen komen voor de de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) kunnen zich tot uiterlijk 20 november 2019 aanmelden bij de Belastingdienst. Zo kan de Belastingdienst een tijdige verwerking vóór de ingangsdatum garanderen. Deelname aan de nieuwe KOR na 1 januari 2020 is ook mogelijk maar dan met een andere ingangsdatum. Aan deelname zitten echter vele fiscale haken en ogen.

Keuzeschema

Op de Navigator staat sinds kort een thema over de nieuwe KOR dat een keuzeschema bevat of actie vóór 20 november noodzakelijk is. Dit thema bevat ook een leidraad voor de fiscale afwegingen die een ondernemer moet maken of deelname aan de nieuwe KOR verstandig is.

>>> Ga naar het thema BTW kleineondernemersregeling vanaf 2020 <<<

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2018

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

3

Gerelateerde artikelen