De Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket treden samen op in de aanpak van criminele fiscale dienstverleners. De FIOD doet verschillende strafrechtelijke onderzoeken onder leiding van het Functioneel Parket.
Afgelopen vrijdag is een 65-jarige man door de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam in bewaring gesteld, op verdenking van het opzettelijk indienen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting voor derden. Het gaat om een belastingadviseur, die voor derden vermoedelijk onjuiste aangiften inkomstenbelasting indient.
De 65-jarige Amsterdammer werd dinsdag aangehouden door de FIOD. Hij vulde vermoedelijk belastingaangiften in met gefingeerde gegevens, zoals bedragen van niet-gemaakte aftrekbare kosten. De valse aangiften zouden leiden tot te hoge teruggaven. Het gaat om enkele tonnen. Ook in de eigen aangifte inkomstenbelasting van verdachte zijn kosten opgevoerd die vermoedelijk onjuist zijn. De FIOD heeft dinsdag de woning van de verdachte doorzocht. Er is administratie in beslag genomen.
Meer fiscale dienstverleners aangehouden
Op 11 en 13 februari heeft de FIOD doorzoekingen gedaan in twee andere strafrechtelijk onderzoeken. Op 11 februari bij een 57-jarige verdachte uit Zandvoort en op 13 februari bij een 66-jarige verdachte uit Lelystad. Ook deze verdachten presenteerden zich als fiscaal dienstverlener. Zij worden ervan verdacht namens hun klanten een groot aantal onjuiste aangiften inkomstenbelasting en omzetbelasting te hebben ingediend. Deze werkzaamheden gaven zij niet op bij de Belastingdienst. Het vermoeden is dat de verdachten daarnaast gefingeerde aftrekposten, zoals ziektekosten en giften, in de aangiften van hun klanten opvoerden om zo meer inkomstenbelasting terug te krijgen. De 57-jarige verdachte heeft vermoedelijk ook facturen vervalst om aftrekposten te onderbouwen. De aangiften van de verdachten zelf zijn vermoedelijk ook onjuist ingevuld. Ook hier zijn ten onrechte aftrekposten aangegeven. Het bedrag van beide fraudes is meer dan een miljoen euro.
Zittingen tegen fiscale dienstverleners
Op 3 maart werd een 63-jarige belastingadviseur uit Enschede door de rechtbank Almelo veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Ook kreeg hij voor vijf jaar een beroepsverbod opgelegd. Hij vroeg voor circa 3,5 miljoen euro onterechte belastingteruggaaf aan voor derden. Een 41-jarige boekhouder uit Maassluis is gedagvaard om op 1 april op zitting te verschijnen in de rechtbank Rotterdam. Hij werd in oktober 2013 aangehouden door de FIOD. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft ook hij voor derden onjuiste aangiften inkomstenbelasting ingediend. Op 15 april zal een 22-jarige Nederlander zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. Volgens het OM heeft hij voor tonnen onjuiste belastingaangiftes gedaan voor derden. De man werd eind oktober 2013 in Roemenië aangehouden.
Fraude ondermijnt het systeem
Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen belastingaangifte. Ook als daarvoor een belastingadviseur wordt ingeschakeld. Soms zijn derden op de hoogte van de fraude met hun aangifte, soms ook niet. Derden moeten de aangifte dus voor het ondertekenen goed controleren op juistheid. Als de aangifte onjuist is vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag terug bij de belastingplichtige. Daarbij kan ook een boete worden opgelegd. Bij de handhaving zoekt de Belastingdienst naar een optimale mix van preventief en repressief toezicht. Mensen die misbruik maken van regelingen zoals toeslagen of aftrekposten schaden de schatkist en daarmee andere belastingbetalers. Fraude ondermijnt het systeem. Daarom wordt opgetreden tegen misbruik.
Bron: Openbaar Ministerie
1