Bij de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) ligt de omzet in het tweede kwartaal 6,7 procent hoger dan een jaar eerder. In de periodes hiervoor, vanaf het eerste kwartaal van 2018, was dat elk kwartaal ongeveer 5 procent. De groei van alle zakelijke dienstverleners bij elkaar ligt lager, op 6,2 procent.

Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De opbrengsten in de sector stijgen al sinds 2013 ieder kwartaal. In het laatste kwartaal van 2018 lag de omzetgroei van belastingadviseurs en accountants nog onder het gemiddelde van alle zakelijke dienstverleners met een groei van 5 procent.

Ook andere sectoren zoals IT-dienstverleners en uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars groeiden in het tweede kwartaal. Die laatste categorie, waar de opbrengsten met 5,8 procent groeiden, zette wel de laagste omzetstijging neer sinds de laatste drie maanden van 2016. Bij de architecten lag de omzet 3,4 procent hoger, een aanzienlijk kleinere omzetontwikkeling dan de 9,7 procent in het eerste kwartaal. De architectenbranche is binnen de zakelijke dienstverlening een relatief kleine bedrijfstak, waardoor fluctuaties in de omzetontwikkeling eerder optreden.

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening keken aan het begin van het derde kwartaal met meer vertrouwen naar de toekomst dan drie maanden eerder, aldus het CBS. Een groot probleem voor de sector blijft evenwel het vinden van voldoende geschikt personeel. Van alle ondernemers in de zakelijke dienstverlening zegt 35 procent belemmerd te worden door personeelstekort.

Bron: Redactie TaxLive

Rubriek: Kantoren, Belastingrecht algemeen

Carrousel: Carrousel

Focus: Focus

Informatiesoort: Nieuws

  545
Gerelateerde artikelen