OnlyFans, een onlineplatform voor erotische diensten, moet in het Verenigd Koninkrijk btw betalen over het volledige bedrag dat abonnees hebben betaald, en niet alleen over de 20 procent dat werd ingehouden op het bedrag voordat het aan de makers werd overgemaakt. Dat adviseert Advocaat-Generaal Rantos aan het Europese Hof van Justitie.

OnlyFans is opgericht in 2016 en heeft meer dan 100 miljoen gebruikers. Het platform groeide tijdens de pandemie fors doordat makers, de 'creators', geld konden verdienen door vanuit huis content te creëren en rechtstreeks aan de 'fans', de betalende abonnees, te verkopen.

Het btw-conflict tussen OnlyFans-exploitant Fenix en de Britse belastingdienst gaat om de heffingsgrondslag van de btw: de belastingdienst vindt dat die heffingsgrondslag het volledige bedrag is dat abonnees betalen aan de makers. Fenix vindt dat de grondslag alleen de 20 procent inhouding betreft. Het Britse tribunaal stelde prejudiciële vragen aan het Europese hof voordat het Verenigd Koninkrijk zich in 2020 terugtrok uit de Europese Unie.

Volgens de A-G moet Fenix btw betalen over het volledige bedrag dat abonnees aan OnlyFans betalen. "De bepaling van de verordening tot uitvoering van de btw-richtlijn dat een online-intermediair platform in beginsel btw-plichtig is, is toepasselijk", zegt hij in een niet-bindend advies. Het Europese Hof, dat in vier van de vijf gevallen een dergelijk advies opvolgt, zal binnen enkele maanden uitspraak doen.

Bron: Hof van Justitie EU

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

Informatiesoort: Nieuws

  438
Gerelateerde artikelen