Duitse werkgevers hoeven geen loonbelasting en sociale premies af te dragen als zij hun werknemers een gratis ontbijt voorzetten. Voorwaarde is wel dat het om een sobere maaltijd gaat.

Dat heeft de hoogste Duitse belastingrechter beslist in een zaak over de fiscale kant van de in Duitsland niet ongebruikelijke gratis maaltijden die werknemers krijgen van hun baas. In de zaak verstrekte een IT-bedrijf een gratis ontbijt aan haar werknemers. De belastingrechter heeft nu bepaald dat werkgevers hun werknemers een zeer eenvoudig ontbijt mogen voorzetten zonder dat dit fiscale verplichtingen met zich meebrengt.

De vraag is wat dan een eenvoudig ontbijt is. Het soort brood doet er niet toe. Zachte broodjes, broodjes kaas, chocoladebroodjes, krentenbollen en roggebrood, ze zijn allemaal belastingvrij. Dat geldt ook voor crackers en een kop koffie of thee.

Werkgevers moeten wel oppassen dat het geen volwaardige maaltijd wordt. Zo lang spreads en hartig beleg achterwege blijven, is er volgens de Duitse belastingrechter geen sprake van een ontbijt maar van een attentie van de werkgever meldt het FD.

Bron: FD

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Informatiesoort: Nieuws

  380
Gerelateerde artikelen