De redactie van NOS nieuwsdienst heeft aantal fiscale maatregelen op een rij gezet voor 2018 die we nog niet wisten.

Het demissionaire kabinet heeft bijvoorbeeld het voornemen om schenkbelasting te gaan heffen bij een herverdeling van bezit door het veranderen van de huwelijkse voorwaarden. Dit geldt ook bij het wijzigen van de eigendomsverdeling in een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Ook als een partner bij een huwelijk meer dan de helft van het gezamenlijke vermogen krijgt, terwijl die daarvoor minder dan de helft had, kan dat vanaf volgend jaar belast worden als schenking, maar dan moeten er wel aanwijzingen zijn voor misbruik van de regels. Lees meer hierover in het overzicht van de wijzigingen in de erf- en schenkbelasting.

Nieuw is volgens de NOS ook de aankondiging dat bezwaar tegen een dwanginvordering van de Belastingdienst vanaf volgend jaar niet meer tot uitstel van betaling leidt. Lees meer hierover in het bericht Vervallen schorsende werking verzet bij belastingschulden en het bericht over de wijzigingen op het gebied van de invordering.

Tot slot wordt in het artikel van de NOS ook het wetsvoorstel inhoudingsplicht houdstercoöperatie en uitbreiding inhoudingsvrijstelling genoemd. Dit voorstel was overigens al bekend en regelt de aanpak van het gebruik van coöperaties om belasting te omzeilen. Bij een coöperatie is een dividenduitkering tot nu toe niet belast. Daar wordt bijvoorbeeld gebruik van gemaakt in internationale constructies.
 

Bron: NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2017

0

Gerelateerde artikelen