Het nieuwe inlogportaal van de Belastingdienst waar ondernemers zich verplicht moeten melden om aangifte te kunnen doen, stuit ook op verzet bij medewerkers van de fiscus zelf. Dat zou volgens de Telegraaf blijken uit een presentatie die de Belastingdienst eind oktober 2019 heeft gegeven op een evenement van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De fiscus signaleert daarin binnen eigen gelederen verzet tegen eHerkenning, zoals het nieuwe inlogportaal heet. Op e-Herkenning moeten honderdduizenden ondernemers vanaf het begin van dit jaar verplicht inloggen om hun aangifte te doen.

Medewerkers hebben vraagtekens bij de invoer van het systeem. „Ook intern is er weerstand tegen implementatie van eHerkenning”, valt te lezen in de presentatie. „Interne communicatie vraagt aandacht.” Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst zou de weerstand binnen de fiscus tegen eHerkenning de afgelopen periode afnemen, zo schrijft de krant. Ze zijn inmiddels beter geïnformeerd over het systeem.

Afgelopen weekend werd bekend dat ondernemers met een besloten vennootschap klagen over eHerkenning, waar ze ineens voor moeten betalen. Waar ze voorheen gratis met een gebruikersnaam en wachtwoord via de site van de Belastingdienst aangifte konden doen, moeten ze dat nu doen via eHerkenning". Daardoor moeten ze extra kosten maken, zeggen ze. VNO-NCW en MKB Nederland eisen daarom compensatie voor de aanschafkosten. "Dat kan eenvoudig verrekend worden met de aangifte", stelt een woordvoerder van de werkgeversclubs.

De coalitie-Kamerleden zijn niet over de snelle invoering van eHerkenning te spreken. Zij wijzen erop dat de wettelijke basis daarvoor lijkt te ontbreken, omdat de wet digitale overheid nog niet door de Tweede Kamer is behandeld. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg vindt het ’onverstandig’ en ’vreemd’ dat het portaal nu al wordt ingevoerd, voor die wetsbehandeling. Volgens de woordvoerder van de Belastingdienst geldt voor 60.000 ondernemers die aangifte voor de omzetbelasting moeten doen, dat ze die vooralsnog via het oude portaal kunnen doen.

 

Bron: Telegraaf

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting

7

Gerelateerde artikelen