De parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag gaat onder andere minister Wiebes van Economische Zaken en premier Rutte onder ede horen over hun rol in de affaire met de kinderopvangtoeslag. Dat heeft de commissie gemeld.

Naast genoemde bewindslieden worden ook minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport (destijds staatssecretaris van Sociale Zaken) en Lodewijk Asscher als voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gehoord.

Eric Wiebes was in de periode 2014 – 2017 staatssecretaris van Financiën. Ook de voormalig staatssecretarissen van Financiën Frans Weekers en Menno Snel worden gehoord. Minister Hoekstra van Financiën is ook opgeroepen voor verhoor. Hoekstra is op dit moment verantwoordelijk voor het ministerie waar de Belastingdienst onder valt.

De commissie is op 2 juli 2020 van start gegaan en doet onderzoek naar de problemen rond de fraudeaanpak in de kinderopvangtoeslag. Met de parlementaire ondervraging moet duidelijk worden in hoeverre bewindspersonen betrokken waren bij de uit de hand gelopen fraudeaanpak. Onder de getuigen die onder ede worden verhoord zijn verder nog (voormalig) topambtenaren, experts en een advocaat.

De hoorzittingen van de parlementaire ondervragingscommissie zijn verdeeld over zeven dagen en vinden plaats van maandag 16 november tot en met donderdag 27 november 2020. De commissie bestaat uit acht Kamerleden, waaronder Renske Leijten van de SP. De commissie spreekt in totaal met zeventien personen.

Bron: ANP/ Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

  148
Gerelateerde artikelen