Meerdere betrokkenen bij de zogeheten Bulgarenfraude hebben ten onrechte compensatie gekregen vanwege de toeslagenaffaire. Dat blijkt volgens het journalistiek platform De Correspondent uit intern onderzoek van het ministerie van Financiën.

Deelnemers aan de Bulgarenfraude kunnen compensatie krijgen omdat de Belastingdienst hun het kenmerk 'opzet/grove schuld' (O/GS) heeft gegeven. Vanwege de toeslagenaffaire is er een compensatieregeling gekomen voor mensen die op deze manier werden gecategoriseerd. Het kabinet beloofde vorig jaar december dat de getroffen ouders 30.000 euro zouden krijgen ter compensatie.

Er wordt nu van uitgegaan dat iedereen ten onrechte 'opzet/grove schuld' is verweten, tenzij iemand strafrechtelijk is veroordeeld of een vergrijpboete kreeg. Maar de Bulgaren zijn nooit veroordeeld, omdat ze zowel dader waren als slachtoffer van de criminelen die hen ronselden. Of de aanvragers van de compensatie ook uit Bulgarije komen is volgens De Correspondent onduidelijk omdat nationaliteitsgegevens bij de Belastingdienst niet meer zijn in te zien.

Het ministerie van Financiën zegt als reactie op het onderzoek dat er signalen worden onderzocht over het toekennen van compensatie aan mensen die daar geen recht op hebben, of zelfs misbruik hebben gemaakt van de kinderopvangtoeslag. Volgens De Correspondent gaan er binnen de Belastingdienst inmiddels brandbrieven rond die waarschuwen voor overcompensatie.

Bron: De Correspondent

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

15

Gerelateerde artikelen