Op Prinsjesdag heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën de kabinetsreactie op het rapport van de Adviescommissie belastingheffing van multinationals naar de Tweede Kamer gestuurd. Twee belangrijke maatregelen hieruit wil het kabinet per 1 januari 2022 in werking laten treden. Het betreft een beperking van de verliesverrekening in de vennootschapsbelasting en een aanpassing van het arm's-lengthbeginsel.

Met de eerste maatregel wordt de verliesverrekening in de vennootschapsbelasting boven een bedrag van € 1 miljoen beperkt tot maximaal 50% van de belastbare winst in combinatie met een onbeperkte voorwaartse verliesverrekeningstermijn, in plaats van de huidige zes jaar. Deze beperking van de verliesverrekening moet ingaan per 1 januari 2022 en zal met een nota van wijziging worden opgenomen in het Belastingplan 2021. Deze nota van wijziging werd aangekondigd in de aanbiedingsbrief bij de belastingplannen voor volgend jaar.

Met de tweede maatregel wordt het arm’s-lengthbeginsel in de vennootschapsbelasting effectief niet langer toegepast indien dit leidt tot een verlaging van de belastbare winst in Nederland (ook wel aangeduid als informeel kapitaal), voor zover het andere land dat bij de transactie is betrokken de corresponderende correctie niet of voor een lager bedrag in haar belastinggrondslag betrekt. Voor deze maatregel volgt in het voorjaar van 2021 een afzonderlijk wetsvoorstel. Ook hier geldt een beoogde inwerkingtreding van 1 januari 2022.

De kabinetsreactie bevat twee bijlagen: bijlage 1 betreft de bevindingen van het onderzoek naar de toepassing van het arm's-lengthbeginsel en bijlage 2 bevat de uitkomsten van het onderzoek naar de deelnemingsvrijstelling.

Lees ook de thema's Verliesverrekening in de vennootschapsbelasting en Verrekenprijsregels.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2020

3

Gerelateerde artikelen