De problemen bij de Belastingdienst waren al groot, nu blijkt ook de afdeling bezwaarafhandeling flink geraakt. 140.000 bezwaren zijn blijven liggen en dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

De oorzaak van van de problemen lijkt elke keer hetzelfde: een flink personeelstekort en problemen met de ICT. ,,Ze lossen dat op door tijdelijke arbeidskrachten in te huren', vertelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt aan BNR. ,,Minder ervaren inspecteurs betekenen vaak minder goede aanslagen en dus meer bezwaren."

Ook bij de omzetbelasting én bij de douane gaat het mis. Omtzigt verwacht dat na de Brexit de problemen bij de douane alleen maar zullen toenemen. ,,De douane heeft al extra personeel mogen aannemen in opwachting naar de Brexit, maar de bezwaren blijven toenemen."

Volgens de algemene wet bestuursrecht moet een bezwaar in principe binnen 6 weken zijn behandeld. De Belastingdienst streeft ernaar om dat bij 90 tot 95 procent van de bezwaren te doen. Dat lukte volgens eigen rapportages van de dienst tot 1 oktober van dit jaar maar in 80 procent van de gevallen. Dit speelt bijvoorbeeld bij de onderdelen inkomensheffing en omzetbelasting, waar veel van dit soort bezwaren binnenkomen en het dienstonderdeel Douane.

Bij het onderdeel inkomstenheffing zijn door de aantrekkende arbeidsmarkt slechts de helft van de eerder aangekondigde 200 extra uitzendkrachten aan het werk. Daarom gaat de Belastingdienst tijdelijk gebruik maken van een extern bureau. Dat heeft medewerkers in dienst die direct inzetbaar zijn en ervaring hebben met het behandelen van bezwaren voor andere overheidsorganisaties. Deze medewerkers doen dat volledig onder verantwoordelijkheid van de de belastinginspecteur, zo stelt de Belastingdienst in een nieuwsbericht.

De Tweede Kamer is ingelicht over de maatregelen die staatssecretaris Snel van Financiën neemt om de achterstand in te werken.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting, Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Belastingdienst

Carrousel: Carrousel

0

Gerelateerde artikelen