Inloggen bij de overheid met bijvoorbeeld bankpas of een app is een goede optie naast DigiD. Dat blijkt uit de positieve resultaten van proeven die overheid en bedrijfsleven afgelopen maanden hebben gehouden. De Belastingdienst is één van de overheidsinstanties die aan de tests deelnam.

Minister Stef Blok van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties informeerde de Tweede kamer over de resultaten van de proevenDoel was van de proeven was onderzoeken of burgers makkelijk, veilig en betrouwbaar op overheidssites zoals MijnBelastingdienst.nl kunnen inloggen met andere middelen dan DigiD.

Inlogmogelijkheden

Tijdens de aangifteperiode van de Belastingdienst werd het inloggen via de bankpas getest. Ook konden mensen inloggen met Idensys via een app. Deze innovatieve manier van inloggen is ontwikkeld door overheid en bedrijfsleven samen. Tot slot liep er een test met inloggen via identiteitskaarten en rijbewijzen met een chip.

Betrouwbaarder

De nieuwe inlogmiddelen hebben 2 belangrijke kenmerken gemeen: ze bieden meer zekerheid over iemands identiteit en voldoen aan hogere betrouwbaarheidseisen. Hiermee wordt identiteitsfraude moeilijker. Voordeel is ook dat de overheid altijd tenminste 2 manieren van inloggen kan bieden. Hiermee krijgen burgers en bedrijven meer keuzevrijheid en dat past in de moderne interactie die ook de Belastingdienst nastreeft.
 
Het kabinet wil een nieuwe manier van inloggen bij de overheid in 2017 invoeren.  
 

 

 

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen