Is de bekende tv-kok Herman den Blijker een werknemer in dienst van de tv-zender RTL of is hij zelfstandige ondernemer? Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelde in dit door de tv-zender aangespannen proefproces dat Den Blijker een zelfstandige is voor wie RTL geen premies voor zaken als de WW hoeft af te dragen.

Dat meldt de Telegraaf. In juni besloot de rechtbank in Arnhem al dat de tv-kok een zelfstandige is. Fiscalist Robert Schwarz van PwC stond Den Blijker bij. "Ik twijfelde geen seconde over de uitkomst. Herman is een volbloed ondernemer, en voor maar 26% van zijn inkomsten afhankelijk van RTL. En wat het tillen van de fiscus betreft, is dit arrest natuurlijk volledige rehabilitatie." 

Voor Boris Emmerig, de advocaat van RTL, was het proces rond Den Blijker een manier om uit te vinden hoe het juridische verschil tussen werknemers en zelfstandigen in de praktijk geïnterpreteerd moet worden."We hebben het uitgelokt, omdat we op veel onduidelijkheid stuitten", verklaart Emmerig over het proefproces. "En deze uitspraak is zo algemeen geformuleerd, dat ze ook meteen breed toepasbaar is. Want zeker als de Wet DBA, die het verschil tussen zelfstandigen en werknemers regelt, volgend jaar gehandhaafd gaat worden, wordt dit absoluut een issue", zo zegt hij in de krant.

Bron: Telegraaf

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

16

Gerelateerde artikelen