Nederland zet ,,positieve stappen’’ om belastingontwijking te bestrijden maar de Europese Commissie ziet nog altijd regels die het ondernemingen mogelijk maken aan ,,agressieve belastingplanning’’ te doen. Vooral belastingregels rond dividenden, rente- en royaltybetalingen zinnen Brussel niet.

Dat blijkt uit de halfjaarlijkse analyse over het economische beleid in de EU-lidstaten en de aanbevelingen om de landen op het rechte spoor te houden. Zonder ze bij naam te noemen, zei EU-commissaris Pierre Moscovici (financiële en economische zaken) bij de presentatie van het pakket dat er zeven landen in de EU zijn die belastingontwijking faciliteren.

In Nederland constateert de commissie ,,een groot aantal’’ buitenlandse investeerders die in speciale juridische structuren zijn ondergebracht. Brussel vreest dat die nergens belasting afdragen. Het gebrek aan regels tegen misbruik maakt belastingontwijking ook mogelijk, meent Brussel.

Kritiek is er opnieuw op de hoge schulden bij huishoudens. De regering moet maatregelen nemen om die schuldenberg te verminderen. Ook moet zij meer doen om de markt voor particuliere huurwoningen te ontwikkelen. Den Haag wordt geadviseerd publieke en private investeringen in onderzoek en innovatie fiscaal aan te zwengelen.

Brussel vindt verder dat tijdelijke contracten en het inzetten van zzp’ers minder aantrekkelijk voor werkgevers moeten worden, terwijl er betere sociale bescherming voor zelfstandigen dient te komen. Samen met de sociale partners moet er worden gewerkt aan hogere loongroei. Het pensioenstelsel kan transparanter, eerlijker voor alle generaties en schokbestendiger.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen