VVD-leider Mark Rutte heeft de geplande verhoging van de btw op boodschappen verdedigd. Volgens hem staat tegenover deze stijging een daling van andere lasten, waardoor je uiteindelijk ,,meer overhoudt in je portemonnee''.
,,Het gaat geheel terug naar de burger'', zei Rutte donderdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de plannen van de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. In hun regeerakkoord staat een verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent, waardoor ook bijvoorbeeld medicijnen, de kapper en uitstapjes duurder worden.
 
Hij denkt dat de mensen de verhoging zullen accepteren. Ze zullen volgens Rutte denken: ,,We betalen wat meer voor de boodschappen, maar we krijgen er fors meer voor terug in de portemonnee."
 
Het voorstel stuit op felle weerstand. De linkse partijen GroenLinks, SP en PvdA zijn een gezamenlijke actie begonnen om de verhoging van tafel te krijgen. Rutte omschreef ze als de ,,seizoenkaarthouders" die vanaf de tribune kritiek leveren.
 
Volgens de voorman van de grootse oppositiepartij, Geert Wilders van de PVV, voelen de ,,gewone mensen zich opnieuw belazerd" door de liberalen. PvdA-voorman Lodewijk Asscher ziet geld naar het bedrijfsleven gaan, ,,de enige groep die juist niets te klagen heeft". Hij wil net als GroenLinks-voorman Jesse Klaver de geplande verlaging van de zogenoemde dividendbelasting verminderen.
 
De linkse partijen ,,vertellen niet het hele verhaal", stelt Rutte. De bedrijven gaan ,,fors betalen" voor klimaatmaatregelen. Die kosten krijgen zij terug door vermindering van belasting. Zo wordt voorkomen dat bedrijven vertrekken en banen verloren gaan, aldus de VVD'er.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

5

Gerelateerde artikelen