In een civiele procedure voor de rechtbank in Amsterdam heeft de Belastingdienst met succes een trustkantoor aansprakelijk gesteld voor de misgelopen belasting als gevolg van misbruik van kasgeldvennootschappen.

Een oud-directeur en een voormalige relatiemanager van het kantoor Tradman, dat in 2008 is opgegaan in de trustgroep TMF, zijn hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor hulp aan vastgoedcriminelen waardoor de Belastingdienst miljoenen euro's misliep. Dat meldt Nu.nl.

Het is volgens de rechtbank dus mogelijk om de schade door belastingontduiking niet alleen te verhalen op de ontduikers zelf maar ook op de betrokken adviseurs die de constructie bedenken of andere fiscale en juridische hulp bieden.

Op dit moment behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel dat financiële instellingen, waaronder trustkantoren, verplicht risico's rond het witwassen van zwart geld te melden. Binnen de nieuwe wetgeving kunnen financiële ondernemingen en trustkantoren bij overtreding van de wet ook hogere boetes krijgen dan nu.
 

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

0

Gerelateerde artikelen