Vrijdag lanceren twee deurwaardersorganisaties de Schuldenwijzer, een online tool waarmee Nederlanders inzicht krijgen in hun schuldenpositie.

De Schuldenwijzer is een initiatief van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG). Mensen kunnen inloggen op de Schuldenwijzer door middel van DigiD en vinden er alle beslagen die door gerechtsdeurwaarders zijn gelegd bij derden, zoals beslagen op loon en pensioen.

Burgers met schulden vinden er ook de beslagvrije voet (het vermogen waarop geen beslag mag worden gelegd). In 2020 wordt de informatie in Schuldenwijzer uitgebreid met alle informatie over schulden die bekend is bij gerechtsdeurwaarders. Dan kunnen schuldhulpverleners, wanneer zij daarvoor gemachtigd worden, ook inzicht krijgen in de schulden van hun cliënten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ook de schuldgegevens van onder meer de Belastingdienst en het UWV aan Schuldenwijzer worden toegevoegd, zodat daadwerkelijk een totaaloverzicht ontstaat.

De Schuldenwijzer heeft daarnaast als doel dat gerechtsdeurwaarders kunnen zien in welke situaties incassotrajecten geen zin hebben. De Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, NVVK, reageert positief op het initiatief. "Het voorkomen van kansloze procedures is een gezamenlijke ambitie van de KBvG en de NVVK", aldus de woordvoerder. "We vinden het beiden belangrijk dat incassotrajecten met zo min mogelijk leed verlopen.”

Bron: KBvG/SNG

Rubriek: Invordering, Insolventierecht

Informatiesoort: Nieuws

  440
Gerelateerde artikelen