Een flink deel van de Eerste Kamer wil niet dat alleenstaande ouders in de bijstand die formeel nog een partner hebben, de dupe wordt van een hervorming van de financiële kindregelingen. Dat bleek dinsdag bij de behandeling van het wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken in de Senaat.

Het gaat om alleenstaande ouders van wie de partner bijvoorbeeld in de gevangenis zit of met de noorderzon is vertrokken. De Belastingdienst behandelt hen niet als alleenstaanden omdat ze op papier nog een partner hebben. Ze krijgen daardoor geen toeslag voor alleenstaande ouders. PvdA, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks vroegen aandacht voor dit probleem.

Vrijdag zei Asscher in reactie op mediaberichten dat hij de wet niet wil veranderen. De gemeenten kunnen volgens hem de gedupeerden te hulp schieten via de bijzondere bijstand.

Doel van het wetsvoorstel is te bezuinigen op regelingen voor gezinnen met kinderen, zoals de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Het aantal regelingen gaat van 11 naar 4.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Toeslagen en zorgverzekeringswet

0

Gerelateerde artikelen