Uit het nog niet officieel gepresenteerde Spaanse begrotingsplan voor 2021 blijkt dat de regering-Sánchez het btw-tarief op gezoete dranken vanaf volgend jaar gaat verhogen van 10 naar 21 procent. De maatregel moet bijdragen aan een gezondere leefstijl van de Spanjaarden, met name van kinderen.

De maatregel is een onderdeel van een breder pakket aan belastingverhogingen voor alle voedingsmiddelen die schadelijk zijn voor het milieu, de individuele gezondheid of voor de samenleving in het algemeen. Het plan de btw op suikerhoudende dranken te verhogen ligt al jarenlang op tafel, maar tot een goedkeuring is het nooit gekomen. In 2018 deed de toenmalige minister Cristobál Montoro nog een poging, maar zijn voorstel werd gedwarsboomd door de suikerindustrie, zo meldt de website Inspanje.nl.

Volgend jaar worden in Spanje ook een zogenoemde Google-belasting van kracht, een heffing op digitale diensten, en een belasting op financiële transacties, de 'tobintaks'. Daarnaast zullen er volgend jaar in navolging van de Europese richtlijnen milieubelastingen komen en worden bijvoorbeeld plastic wegwerpverpakkingen extra belast, zo meldt de website.

Bron: Inspanje.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

6

Gerelateerde artikelen