Bits of Freedom, een Nederlandse stichting die opkomt voor digitale burgerrechten, reikt jaarlijks de Big Brother Awards uit voor personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de privacy en vrijheid van burgers. Dit jaar is staatssecretaris Marnix van Rij namens de Belastingdienst een van de vier genomineerden.

Volgens Bits of Freedom heeft de Belastingdienst in 2023 een puinhoop gemaakt van de naleving van de Europese privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), en andere wet- en regelgeving op het gebied van privacy. De organisatie noemt als voorbeelden illegale zwarte lijsten, onschuldige burgers die als fraudeur bestempeld worden en daardoor onterecht vele duizenden euro’s moeten 'terugbetalen' en het discrimineren op afkomst, inkomen en religie.

De andere genomineerden zijn Dilan Yeşilgöz-Zegerius (demissionair minister van Justitie & Veiligheid), de Koninklijke Marechaussee en de socialmedia-bedrijven Meta, X & Telegram. Er wordt een publieks­prijs uitgereikt (stemmen kan op de website van de organisatie) en een expertprijs van een vakjury. De uitreiking van de awards is op 15 januari 2024 in Amsterdam.

Bron: Bits of Freedom

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

269

Gerelateerde artikelen