De tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS)-regeling lijkt geld over te houden. Met nog een maand te gaan hebben bijna 200.000 ondernemers van de regeling gebruik gemaakt. Dit is minder dan de helft van het verwachte aantal aanvragen.

Met de regeling kunnen ondernemers die schade lijden door noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies buitenland een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen. Voorwaarde is dat de ondernemer minimaal € 4.000 aan vaste lasten moet hebben en minimaal € 4.000 aan omzetverlies.

Het aantal aanvragen is inmiddels opgelopen naar 198.000. In totaal is er inmiddels € 751 miljoen uitgekeerd. Voor de regeling is € 1,6 miljard begroot. Bedrijven kunnen nog tot 26 juni een aanvraag voor de TOGS-regeling indienen.

Volgens het CBS maakte tot 15 mei slechts 26% van alle bedrijven in de bedrijfstakken die op papier aanspraak kunnen maken op de TOGS gebruik van de regeling. De verschillen per branche zijn wel groot: 86% van de restaurants en 81% van de cafés maakten er gebruik van. Van de totale horeca vroeg 60% een TOGS-vergoeding aan. In andere bedrijfstakken ligt dat aantal tussen de 0 en 22%.

Dat een bedrijf in een aangewezen bedrijfstak zit, wil niet zeggen dat er recht bestaat op de TOGS. Er moet uiteraard wel aan de voorwaarden worden voldaan.

Wat er gaat gebeuren met de financiële ruimte die niet wordt gebruikt, is nog niet duidelijk.

Bron: RTLZ Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Dossiers: Corona

Rubriek: Sociale zekerheid algemeen

  316
Gerelateerde artikelen